Sunday, May 16, 2010

ANATHEMA

Οι Anathema ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας, και μαζί με τους Paradise Lost και τους My Dying Bride βοήθησαν στην εξέλιξη του ήχου death/doom, μιας υποκατηγορίας της Doom Metal. Εν τούτοις, το άλμπουμ τους Eternity ήταν διαφορετικό απο τους death/doom και heavy metal ήχους τους και σήμανε την μετάβαση τους προς την Ατμοσφαιρική Ροκ (Atmospheric Rock).

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1990 σαν ένα doom metal συγκρότημα,αρχικά υπό το όνομα "Pagan Angel". Το νοέμβριο εκείνης της χρονιάς το συγκρότημα ηχογράφησε το πρώτο του Demo με τίτλοAn Iliad of Woes. Αυτό το demo τράβηξε την προσοχή διάφορων άλλων συγκροτημάτων της Βρετανικής metal σκηνής και έτσι είχαν την ευκαιρία να παίξουν διάφορα live με συγκροτήματα όπως οι Bolt Thrower και οι Paradise Lost.
Στις αρχές του 1991 το συγκρότημα υιοθέτησε το όνομα που έχει σήμερα και απέκτησε πολύ προσοχή με την έκδοση του δεύτερου demo του με τίτλο All Faith Is Lost , το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν μια συμφωνία με την Peaceville Records για την παραγωγή τεσσάρων album. Το πρώτο τους EP κυκλοφόρησε με τον τίτλο The Crestfallen το Νοέμβριο του 1992, και με υλικό από αυτό το CD κάνανε μια περιοδία μαζί με τους Cannibal Corpse.
Το ντεπούντο LP των Anathema με τίτλο Serenades είχε μεγάλη απήχηση, κάτι το οποίο βοήθησε το videoclip του "Sweet Tears" να μπεί στις λίστες προβολής του MTV.
Η πρώτη τους περιοδία στην Ευρώπη ήταν το 1994, και σύντομα μετά από αυτό ακολούθησαν ζωντανές εμφανίσεις στο Independent Rock Festival της Βραζιλίας.
Το 1996 επηρεασμένοι και από το θάνατο της μητέρας των δυο αδερφών Daniel και Vincent, έκαναν στροφή στη μουσική τους, καθώς όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι δεν τους εξέφραζε αυτό το είδος. Αναλαμβάνει lead vocals ο Vincent Cavannagh και κυκλοφορούν το Eternity υιοθετώντας ένα πιο ατμοσφαιρικό ροκ ήχο, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν εντελώς το doom στιλ που είχαν μέχρι τότε.
Τα κομμάτια με τα οποία έγιναν κυρίως γνωστοί στην Ελλαδα, προέρχονται από τα επόμενα album τους Alternative 4 (1998), Judgement (1999), A Fine Day To Exit (2001) και A Natural Disaster (2003).
Επίσης, το 2008 κυκλοφόρησαν ένα album με τίτλο hindsight το οποίο περιέχει παλαιότερά τους κομμάτια σε άλλες εκτελέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ αγαπητοί στην Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες είναι το αγαπημένο τους κοινό, γιατί όπως έχουν πει και οι ίδιοι: "Ειναι το μόνο κοινό στην Ευρωπη που προφέρει σωστά το όνομά μας!"
Το νέο τους cd αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 και θα έχει τίτλο "Horizons"..


Ενεργά Μέλη
Vincent Cavanagh - Lead vocals, rhythm guitar, acoustic guitar (1990-present)
Daniel Cavanagh - Lead guitar, vocals (1990-2002, 2003-present) Antimatter, Lid, Leafblade)
Les Smith - Keyboards (2000-present) (ex-Cradle of Filth, Antimatter, Ship of Fools)
Jamie Cavanagh - Bass (1990-1991, 2001-present)
John Douglas - Drums (1990-1997, 1998-present)
Lee Douglas - Vocals (2000-present)

0 Comments: