Saturday, May 15, 2010

MICHAEL JACKSON


Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1958 στο Gary της Indiana. Ήταν ο έβδομος από τα συνολικά 9 παιδιά της οικογένειας Jackson, ενώ μεγάλωσε μέσα σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον, κάτω από το βλέμμα του δεσποτικού πατέρα του. Οι γονείς του, Joe και Katherine, εργάτες και οι δύο, ασχολούνταν και με τη μουσική από χόμπι. Ο πατέρας, μετά την εργασία του ως χειριστής γερανών, έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στους Falcons, ένα blues συγκρότημα που έπαιζε σε εκδηλώσεις και μπαρ της περιοχής, ενώ η μητέρα συμμετείχε σε χορωδία.
Η μουσική, ήταν η μόνη διασκέδαση της οικογένειας στο μικρό σπίτι των δύο δωματίων και αρκετές φορές, ο πατέρας έπαιρνε την κιθάρα για να παίξει τραγούδια της εποχής, με την συνοδεία της μητέρας στο τραγούδι. Όπως ήταν φυσικό, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάποια από τα παιδιά γρήγορα έδειξαν ενδιαφέρον για τη μουσική. Θέλοντας να μοιάσει στον πατέρα του, ένα από αυτά, ο Tito, έπαιρνε κρυφά την κιθάρα του Joe, μέχρι που μια μέρα σπάει κατά λάθος μια από τις χορδές. Όταν ο πατέρας το έμαθε, του ζήτησε σε έξαλλη κατάσταση να του δείξει αν πράγματι έμαθε να παίζει, για να γλιτώσει το ξύλο. Ο Joe βλέποντας το ταλέντο του, αποφάσισε να αρχίσει πρόβες μαζί του και με άλλα τρία παιδιά της οικογένειας που τραγουδούσαν καλά, δημιουργώντας ένα οικογενειακό συγκρότημα.

Ο αρκετά μικρός ακόμα Michael, ακούγοντας τις πρόβες στο σπίτι σιγοτραγουδούσε και παράλληλα, όπως θυμάται η μητέρα του, δεν έχανε ευκαιρία να χορεύει και να μιμείται τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής – κυρίως τον James Brown. Το ταλέντο του στο τραγούδι δεν άργησε να φανεί και λίγο καιρό μετά, σε ηλικία μόλις έξι ετών, ο Michael Jackson πήρε τη θέση του κεντρικού τραγουδιστή στο γκρουπ, που έπειτα από προτροπή ενός γείτονα της οικογένειας, πήρε το όνομα “The Jackson Five”.
Τα παιδιά άρχισαν να παίζουν και να τραγουδάνε σε τοπικά κλαμπ, σχολεία και διαγωνισμούς ταλέντων, τους περισσότερους από τους οποίους κέρδιζαν. Οι Jackson Five γρήγορα έγιναν διάσημοι και πολύ αγαπητοί, ιδιαίτερα ο Michael, που παρά την πολύ μικρή ηλικία του, τραγουδούσε και χόρευε σαν επαγγελματίας. Η φήμη τους μάλιστα, σύντομα έσπασε τα όρια της πόλης τους, φθάνοντας ακόμα και μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου το 1966 κερδίζουν τον πολύ σημαντικό διαγωνισμό ταλέντων “Amateur Night”, που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στο θρυλικό θέατρο Apollo. Την επόμενη χρονιά και μετά τον θρίαμβο στο Apollo, οι Jackson Five αρχίζουν να ανοίγουν τις εμφανίσεις γνωστών ονομάτων της εποχής, όπως των Emotions και της Gladys Knight, η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτούς στον Berry Gordy, διευθυντή της σημαντικότερης δισκογραφικής εταιρείας μαύρης μουσικής, της Motown Records.
Στο μεταξύ όμως, ο Gordon Keith, ιδιοκτήτης μιας τοπικής ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, της Steeltown Records, πλησιάζει τον Joe και τον πείθει να ηχογραφήσουν οι Jackson Five κάποια δικά του τραγούδια για την εταιρεία του. Ο Keith, του έδωσε μια κασέτα – demo με τα τραγούδια και μετά από κάποιες μέρες προετοιμασίας, οι Jackson Five βρίσκονται στο στούντιο της Steeltown για την πρώτη τους επαφή με την δισκογραφία. Το πρώτο τους single, με τίτλο “Big Boy”, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1968 και έγινε αμέσως επιτυχία στα τοπικά ραδιόφωνα. Τα αδέλφια ηχογράφησαν αρκετό υλικό στη Steeltown, αλλά μετά το “Big Boy”, κυκλοφόρησε μόλις ένα ακόμη single, χωρίς τα υπόλοιπα τραγούδια να βρουν τότε το δρόμο τους – ευτυχώς οι ιστορικής αξίας ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν τελικά τη δεκαετία του ‘90.
Το 1968, θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί τυχερή τους χρονιά. Μετά την επιτυχία του “Big Boy”, ο Bobby Taylor των Vancouvers, ζητάει από τους Jackson Five να ανοίξουν μια συναυλία του στο Σικάγο και αμέσως μετά κανονίζει συνάντηση με τον Berry Gordy. Τα παιδιά πέρασαν από ακρόαση στην έδρα της Motown και ο Gordy έμεινε άφωνος βλέποντας τον τρόπο που ο Michael χόρευε και ερμήνευε τα τραγούδια. Λίγο πριν το τέλος του 1968 οι Jackson Five υπογράφουν συμβόλαιο με την Motown και στις 18 Δεκεμβρίου του επόμενου χρόνου, κυκλοφορεί το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους “Diana Ross Presents The Jackson 5".

0 Comments: