Ο Steve Miller γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1943 στο Milwaukee του Wisconsin. Η μητέρα του, Bertha, ήταν τραγουδίστρια της τζαζ και ο πατέρας του, ο Dr.George “Sonny’’ Miller, ήταν παθολόγος αλλά στον ελεύθερο χρόνο του ασχολούταν ερασιτεχνικά ως μηχανικός ήχου και γνώριζε αστέρια της εποχής, όπως οι Charles Mingus και Les Paul, τους οποίους έφερνε στο σπίτι ως φιλοξενούμενους.
Ο Les Paul ήταν ο εφευρέτης της ηλεκτρικής κιθάρας και της πολυκάναλης ηχογράφησης. Μαζί με τη σύζυγό του, Mary Ford, επισκέπτονταν συχνά το σπίτι των Miller. Μάλιστα, ο πατέρας του Steve Miller ήταν κουμπάρος του ζευγαριού καθώς τους είχε παντρέψει. Ο Steve Miller πήρε την πρώτη του κιθάρα ως δώρο στην ηλικία των 4 ετών και γρήγορα έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική. Ο Les Paul του δίδαξε τις πρώτες συγχορδίες στην κιθάρα καθώς και διάφορες τεχνικές τις οποίες ο Steve Miller χρησιμοποίησε αργότερα όταν έγινε επαγγελματίας.
Το 1950 η οικογένεια Miller μετακόμισε στο Dallas του Texas. Ο πατέρας του Steve Miller εξακολουθούσε να ηχογραφεί διάφορα είδη μουσικής και σπουδαίοι μουσικοί εκείνης της εποχής συνέχισαν να επισκέπτονται το σπίτι της οικογένειας Miller, συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού blues man T-Bone Walker.
Στο St.Mark’s School του Τέξας, ο Steve Miller σε ηλικία 12 ετών και οπλισμένος με τις διδασκαλίες μιας μουσικής μεγαλοφυΐας όπως ο Les Paul, σχημάτισε το πρώτο του blues συγκρότημα, τους Marksmen. Μετά από 4 χρόνια, όμως, έφυγε από το κολλέγιο, γεγονός που οδήγησε στην αναγκαστική διάλυση του συγκροτήματος. Αργότερα άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison όπου και σχημάτισε ένα νέο συγκρότημα, τους Ardells.
Ο Steve Miller δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Το 1964 μετακόμισε στο Σικάγο για να ενταχθεί στην τοπική blues σκηνή όπου έπαιξε με τους μεγάλους Muddy Waters, Howlin’ Wolf και Buddy Guy ενώ συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τον Barry Goldberg. Όλοι τους τον ενθάρρυναν να συνεχίζει να παίζει μουσική.
Με τον Goldberg σχημάτισε το συγκρότημα Goldberg-Miller Blues Band, το οποίο υπέγραψε συμβόλαιο με την Epic Records, ηχογράφησε κάποια singles και μετακόμισαν όλοι τους στο Manhattan.
Το 1966, όταν το συγκρότημα επέστρεψε στο Σικάγο, η blues σκηνή έφτασε στην παρακμή της και ο Steve Miller απογοητευμένος επέστρεψε στο Τέξας με την ελπίδα να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin. Δεν έγινε, όμως, δεκτός στη μουσική σχολή κι έτσι αγόρασε ένα μεταχειρισμένο Volkswagen Microbus και αναζήτησε την τύχη του στο Σαν Φρανσίσκο, όπως έκαναν πολλοί καλλιτέχνες εκείνη την εποχή.
Με την είσοδο της δεκαετίας του 1990 οι Steve Miller Band στηρίχτηκαν στις παλιές κλασικές επιτυχίες τους δίνοντας sold-out συναυλίες, εγκαταλείποντας πλέον τη δισκογραφική παρουσία εκτός από κάποιες μεμονωμένες συμμετοχές του Steve Miller, όπως εκείνη του 1997 που συνεργάστηκε με τον πρώην Beatle, Paul McCartney, στον υποψήφιο για Grammy δίσκο ‘‘Flaming Pie’’.
Για πολλά χρόνια, η Capitol Records πίεζε τον Steve Miller να ‘‘αναβαθμίσει’’ το δίσκο ‘‘Greatest Hits 1974-1978’’ αλλά αυτός αρνιόταν. Όμως, από εκείνο το δίσκο έλειπε το ‘‘Abracadabra’’ κι έτσι ο Steve Miller τελικά πείστηκε και τον Σεπτέμβριο του 2003 το ‘‘Young Hearts – The Complete Greatest Hits’’ ήταν πλέον γεγονός. Για την κυκλοφορία αυτού του δίσκου έγινε νέα ψηφιακή επεξεργασία του ήχου ώστε τα παλιά τραγούδια να ακούγονται ακόμα πιο ωραία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικό δώρο δεδομένου ότι τα τραγούδια αυτά έχουν ενσωματωθεί στην καρδιά του rock & roll και αποτελούν πλέον ένα πρότυπο τέχνης με τα οποία συγκρίνονται όλα τα υπόλοιπα.
Το έργο του Steve Miller παραμένει ένα από τα καλύτερα παραδείγματα δημιουργικού ροκ από τις Η.Π.Α. Οι πρώτοι πέντε δίσκοι του είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε σοβαρό συλλέκτη του είδους ενώ κι η μετά το ‘‘Fly Like An Eagle’’ δουλειά του έχει να επιδείξει επίσης έναν μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας pop/rock τραγουδιών.
Γενικά η συμβολή του Steve Miller στο ροκ είναι άξια προσοχής και όχι αγνόησης. Λίγοι καλλιτέχνες της εποχής του μπορούσαν να τραγουδήσουν σαν άγγελοι και, ταυτόχρονα, να παίζουν κιθάρα σαν δαίμονες.
Το συγκρότημα των Steve Miller Band εδώ και πολλά χρόνια απέχει από τη δισκογραφία αλλά εξακολουθεί να πουλάει κάθε χρόνο εκατομμύρια από τους παλιούς του δίσκους, να δίνει sold-out συναυλίες και να συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ καθώς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις…
Κείμενο-έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Friday, May 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 Comments:
Καλημερα μεγια μεγια... καλη αρχη στην μπλοκοσφαιρα
Post a Comment